Десето упражнение ЛЕТЕНЕ

Десето упражнение ЛЕТЕНЕ

Посвещение: Покаяние
То зависи от самия човек и е свързано с:
– Почистване на душата от всичко ненужно;
– Равносметка на целия живот;
– Формиране на нов начин на мислене и поведение.
Чрез Покаянието кандидатът се връща към своя Божествен произход. Следствие от него е получаване на просветление, което помага на човека да  развива истинските добродетели. Има пряка връзка между Покаянието и Смирението /да преодолееш гордостта си/. То се случва вътре в душата на  човека /не е необходим посредник – църква, учение/. То е доброволен процес. След постигането му у човека се ражда по – извисен критерий за всичко в живота.

В Паневритмията Посвещението Покаяние обхваща Упражненията от Шесто /Отваряне/ до десето /Летене/.

        Чувства и емоции: Лекота, радост, освобождение, разширение. Импулс (стремеж) към повдигане ( посятото да възрастне).

Идеи:
1.Идеята за стремежа на човека към светлината на простора.
2.Идеята да работим по метода на светлината – вълнообразните движения на ръцете.
3.Да работим като Слънцето, което всяка сутрин разнася своята топлина и светлина по целия свят.

     Мисли на Учителя: „Работете по методите на светлината…за да се радват и веселят всички живи същества. Тия идеи, това е светлината, която Господ ни изпраща.“

        Тръгваме с левия крак. Изнасяме ръцете встрани с елегантно движение, като размах на криле. Линията на ръцете е вълнообразна, като светлинните вълни. Това движение изразява стремеж към повдигане. Това всъщност е правилния път за разпространение на словото на живота.Чрез упражнението „Летене“ напускаме твърдите, установени възгледи на старозаветния човек и влизаме в света на по – подвижната астрална материя в живота на новозаветния човек (като пеперуда, освободила се от пашкула си).
    Дишане: Квадратна схема 3 – 3 в първите шест такта, и до края 4 – 4 или 2 – 2.

    Тоналност ла минор – тъмносин цвят.

     За обяснение на Упражненията си позволявам да използвам една прекрасна книга „Паневритмия – Човешката душа в единство с Всемирната Хармония – Въведение в упражненията представени от Ярмила Менцлова” – преиздадена от Сдружение „Слънчогледи” и разпространявана безплатно.

Първите 10 упражнения от Паневритмията се наричат „Първият ден на Пролетта“. Те са свързани и се изпълняват последователно, без прекъсване. Тези упражнения представляват въведение в Новия живот, както през пролетта сили¬те на Макрокосмоса прииждат изобилно; събуждат от дълбокия зимен сън всички живи организми и ги подтикват към растеж.  Същият процес се извършва във вътрешния живот на човека, когато в определен момент душата се пробуди за Нов живот, Живота на Всемирното Божествено космично съзнание.

                              10-о упражнение – „Летене
За да постигне пълнота, човешкото същество преминава през изпитанието на мълчанието, саможертвата, себеотрицанието. След състоянието на неосъзнатост, както семето се събужда от съня и пораства, така и човек, като придобие светъл ум и сърце, се отваря за новите идеи.
Изпълнен с нови сили, той се освобождава от тъмнината и се връща към живота. „Това е радостта на всички поникнали цветя, излезли на светлина.“
Тези вълнообразни движения на ръцете и китките представляват силата, която позволява придобиване на светлина в себе си, на знание, както и стремеж за повдигане на човека.
Тук светлината е символично изразена във физически движения в ритъма на Прилива и Отлива, такава, каквато идва при нас от Космоса. Благодарение на светлината семената растат и разцъфват.
Това упражнение означава, че всичко, което е посято, трябва да възрасне; плодовете трябва да узреят и човекът трябва да се ползва от тях.

       Тези движения могат да се нарекат още правилен път за разпространение и възрастване на Божието слово в живота.
Упражнението е израз на мъжкия принцип.

 10-о упражнение – „Летене“
Разпръскване на светлинните вълни

Мелодия N°10 съвпада с мелодия N° 2 – 30 такта.

             Изходно положение:
Тежестта на тялото е върху левия крак, ръцете са пред устата, изходно положение – от предходното упражнение № 9.
             Ход на движенията:
1- ви такт – стъпка с десния крак напред и едновременно с това ръцете плавно се отварят, протегнати хоризонтално встрани, с длани надолу. С леки вълнообразни огъвания на лактите, китките и пръстите ръцете подчертават движението нагоре, напомнящо птица в полет, и дават израз на желанието да се премине видимата граница на ръцете, за да се излъчат вълните в пространството.
2- ри такт – стъпка с левия крак напред, ръцете повтарят същите движения от 1-ви такт.
Тези движения на ръцете се повтарят при всяка стъпка, до края на мелодия № 9 или 30 так-та. На 30-ия такт – стъпка с левия крак напред, десният крак се прибира до левия, а ръце те се спускат покрай тялото.

                                                     Край на първи цикъл

Паневритмията-път на душата към Бога , , , ,
About Веселин Арсов

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *