Каква е разликата между психолог, психотерапевт и психиатър ?

Психологът е специалист с академична специалност Психология /бакалавър или магистър/. Психотерапевтът е психолог , който е преминал през специално следдипломно обучение по психотерапия по определено направление в Психологията, даващо му уменията и отговорността да помага в разрешаване душевните проблеми на хората. Той не е лекар и няма право да предписва лекарства, а търсещите помощ при него не са пациенти – а клиенти. Психиатърът е лекaр, който е специализирал психиатрия. Той познава добре човешката анатомия и психопатология. Психиатърът може да действа и като психотерапевт, само ако е преминал съответното обучение. Интимното мнение е, че той трябва с лекарствата, които предписва, да успокои, „укроти“ пациента, за да може оттам да го поеме психотерапевта

Кои ходят на психолог?

     Посещението при психолог не говори за психичен проблем, а значи, че полагате грижи за себе си и може би търсите промяна. Умните, предвидливи и интелигентни хора ползват услугите както на обикновените психолози, така и на астропсихолозите, които биха могли да им дадат прогнозни решения за живота.

Психологическата подкрепа няма нищо общо с болестите. Всеки човек в някакъв момент от живота си има нужда от помощ. Всеки се сблъсква с житейски трудности, но не всеки успява сам да се справи с тях. Точно в моменти на житейски трудности изпъкват недостатъците и слабостите на човека. Работата на психолога е да го подкрепи в разрешаването на житейските ситуации, без да се намесва пряко и да му помогне в отстраняването на недостатъците и слабостите.

Много хора се самодиагностицират, използвайки информация от Интернет и дори си „самоизписват“ лекарства, с които кой знае как се снабдяват, защото са под строг контрол. Това е изключително опасно!

Как да изберем най – добрия психолог за нас

Има няколко съвета, които всеки психолог ще ви даде:

 1. Посещавайте психолози, препоръчани ви от приятели или роднини, на които имате доверие.
 2. Използвайте интуицията си при срещата с психолога. Обърнете внимание на това как се чувствате по време на сеанса и как се усещате след това. Обикновено до няколко срещи вече ще знаете дали това е психологът, който би могъл да ви помогне.
 3. Добрият специалист никога няма да ви пусне да си тръгнете след сеанса, ако сте разтревожен или неадекватен.
 4. Добрият специалист никога не би се намесил пряко в живота ви. Неговата работа е преди всичко да ви помогне да хармонизирате мислите и чувствата си, да погледнете спокойно и смело проблема си, след като сте се отървали от страховете и тревожността си.

Как протича психологическото консултиране?

То е сложен процес на общуване и междуличностно влияние между обучен консултант и клиент, които си взаимодействат по различен начин според поставените цели, личностните им особености и използваната методика. Повече за консултативните отношения и методиките, които използвам ще намерите ТУК.

Кога е време да потърсите психолог?

 1. При всички житейски проблеми и затруднения, с които не можете да се справите сам, а именно:

При напрежение , объркване, неспособност да разберете и да изразите чувствата и желанията си , меланхолия, тревога и липса на енергия за справяне с житейските си проблеми….

При поява на тревожност и страх – при конкретна ситуация (при общуване, с противоположния пол, при излизане навън или оставане вкъщи) или обща тревожност, с неясен произход….

Когато ви се струва, че сте в безисходна ситуация….

При неразбиране или насилие от страна на партньора ви….

При загуба на близък човек…..

При трудности при вземане на решения (брак, нова работа, раздяла, създаване на деца), свързана с купища страхове и притеснителни мисли….

При емоции, които не успявате да разберете и изразите правилно, и които пречат на нормалното ви ежедневие, на взаимоотношенията и справянето ви със задълженията….

При неконтролируеми емоционални състояния като гняв, ревност, завист, страст, усещане за малоценност….

         При зависимости от алкохол, цигари, секс, хазарт, чуждо одобрение….

         Когато имате чувството, че сякаш се въртите в кръг, че в нищо не ви върви, все губите и не знаете как да промените това….

При липса на енергия и желание за живот, неспособност да се радвате, безпричинна тъга, апатия, безнадеждно чувство за изчерпаност, продължителна умора….

         При мисли за самоубийство, отчаяние, чуство на самота, депресираност, апатия, самотност.

         При желание да усъвършенствате собствените си способности – да се развивате като личност, да откриете и развиете вътрешния си потенциал, то психологът терапевт е този, който ще ви помогне да придобиете обективен поглед за себе си, да опознаете себе си и средата в която живеете, за да можете да работите с негова помощ за преодоляване на слабите страни от характера и разгръщане на своя потенциал.

         В тези случаи потърсете специализирана помощ, защото навреме взетите мерки гарантират по-бързо и успешно справяне с проблемите и негативните ви състояния.

 1. А моето лично мнение е, че към психолог е добре да се обръщате при всеки психологически или екзистенциален проблем, при най – малкото напрежение в живота ви, дори и да сте сигурен, че можете да се справите сам. Защо? Защото психологът ще ви даде:

По – различен поглед върху проблема ви – от друг ъгъл, което ще ви даде възможност да го преосмислите и опознаете.

Възможност да претълкувате в положителна насока проблема си и да престанете да се боите от него.

Да отдалечите от себе си проблема и по този начин да ви даде възможност да прецените правилно тежестта му. Много често след една успешна терапия „страшният звяр“ се е оказал малко безобидно котенце, а клиентът е разбрал страшно много за себе си и за своите способности.

Всичко това ще ви даде възможност да вземете най – адекватното и печелившо решение. Може да се окаже, че парите, похарчени за психолог са най – добре похарчените пари в живота ви.

Какво ще ви дадат онлайн консултациите?

Благодарение на чата в сайта problembg.com вие ще бъдете инкогнито и ще можете да изложите проблемите си си смело. Анонимността ви е гарантирана. Чата е безплатен при първата ни среща и дава възможност на хора с неприятни проблеми, свързани с насилие или неразбиране от страна на околните, да получат една безплатна онлайн консултация. Естеството на следващите срещи ще бъде по усмотрение на психолога и съгласувано с клиента.

Моят личен опит показва, че анонимността помага на човека по – смело и откровенно да обяви проблема си. Имам случай от своята практика, в който 17 годишна девойка ми сподели много интимни неща от своя живот по чата и накрая каза: „Да не мислите, че си нямам терапевт. Имам, но на него не мога да кажа това, което казах на вас. И сега ми е по – леко.“ Бях смутен, не заради девойката, а заради нейният терапевт, който я консултираше за сексуални проблеми, а всъщност ставаше дума за тежка форма на инцест. При такива случаи много биха помогнали онлайн консултации по скайпа, без да се включва аудио – визуалната връзка, а само се пише. Това мен, като консултант не ме затруднява, имам достатъчно опит в това отношение.

Благодарение на он лайн консултациите по скайпа в сайта problembg.com чрез разговори и взаимно сътрудничество ще изграждаме отношения на доверие по между ни. Ще се убедите, че вашият психолог – консултант е една много полезна личност във вашия живот.

 

Он лайн консултациите ще ви дадат възможност за следното:

 

 • С моя помощ да се справите със страха от смъртта или поне да го туширате до поносими размери.
 • Да се научите да се справяте с паническите атаки
 • С моя помощ да заздравите отношенията в семейството си, опирайки се на позитивната психотерапия на Н. Песешкиян и на прилагането на принципите на емоционалната интелигентност в семейните отношения.
 • Да преживеете загубата на любим човек – по методика , създадена и прилагана от мен.
 • Заедно с вас ще успеем да преодолеем поредния тежък период от живота ви, свързан с неочаквани промени или ново начало.
 • Ще се справяме с психологически проблеми, травми и екзистенциални проблеми.
 • Заедно ще се борим със страхови нагласи и фобии.
 • Ще работим върху вашата психологическа устойчивост.
 • Ще работим заедно върху усещането за живот „ТУК И СЕГА“ , справяйки се с чувството за вина и тревожността, за да си възвърнете щастието и спокойствието в живота.

Плащането на таксата също ли е предварително, или е възможно да се направи на място?

За онлайн консултациите предварителното превеждане на парите е задължително. Ако не са получени до часа на срещата, срещата се счита за отказана.

За стандартните консултации – на място.

Умните хора знаят, че плащат само за времето на психолога. А това, което могат да получат от добрия психолог е направо безценно.